Outi Tarkiainen - Säveltäjä

Uutiset

UutisiaEdition Wilhelm Hansen alkaa kustantaa Outi Tarkiaisen musiikkia

Julkaistu keskiviikkona 21.6.2017

Tapiola Sinfonietta tilasi Outi Tarkiaiselta saksofonikonserton

Julkaistu torstaina 13.4.2017

Outi Tarkiainen on Norrbotten Big Bandin vuoden 2017 residenssisäveltäjä

Julkaistu tiistaina 3.1.2017

Laulusarjan Maa, kevään tytär kantaesittää Virpi Räisänen

Julkaistu torstaina 1.9.2016

Outi Tarkiainen Lásságámmi-säätiön taiteilijaresidenssissä Norjassa

Julkaistu perjantaina 8.4.2016

Lapin kamariorkesteri, Arctic Philharmonic ja Norrbottens Kammarorkester tilasivat Outi Tarkiaiselta laulusarjan Maa, kevään tytär

Julkaistu keskiviikkona 10.12.2015

Metsän hiljaisuuteen Pohjoismaisille musiikkipäiville Kööpenhaminaan

Julkaistu keskiviikkona 8.7.2015

Outi Tarkiainen Festival de Musique Classique d’Uzerche 2015 residenssisäveltäjäksi

Julkaistu sunnuntaina 26.4.2015

Uusinta julkaisee Outi Tarkiaisen orkesteri- ja kamarimusiikkia

Julkaistu maanantaina 13.4.2015
Biografia

Outi Tarkiainen (s. 1985) on yksi sukupolvensa kiinnostavimpia säveltäjiä, jonka teoksia ovat tilanneet ja esittäneet mm. Tapiola Sinfonietta, Kamariorkesteri Avanti!, norjalainen Arctic Philharmonic Orchestra ja hollantilainen Metropole Orchestra. Tarkiainen on säveltänyt vokaali-, kamari- ja soolosoitinmusiikkia, teoksia orkesterille ja solistille sekä musiikkia jazzorkestereille. Hänen musiikkiaan julkaisee Edition Wilhelm Hansen.

Tarkiainen on säveltäjänä erityisesti kiinnostunut ihmisäänestä sen moninaisuudessaan. Hänen toistaiseksi laajamuotoisin vokaaliteoksensa on saamenkielinen 45-minuuttinen orkesterilaulusarja Maa, kevään tytär (2014–2015), jonka sävelkieli piirtää pohjoisen maailman kaaria värikylläisin vedoin. Useista Tarkiaisen teoksista voi löytää juuria paitsi länsimaisen taidemusiikin, myös jazzmusiikin traditioon. Hänen teoksissaan nämä kaksi perinnettä elävät usein orgaanisesti ja innovatiivisesti syvätason vuorovaikutuksessa keskenään. Tästä oiva esimerkki on saksofonikonsertto Saivo (2016), joka on sävelletty ja omistettu saksofonisti Jukka Perkolle.

Tarkiaisen teoksia on esitetty monilla tärkeillä festivaaleilla, kuten Musica Novassa, Pohjoismaisilla musiikkipäivillä, Tampere Biennalessa ja Pori Jazzeilla. Vuonna 2015 hän oli residenssisäveltäjänä ranskalaisella Musique Classique d’Uzerche –festivaalilla, jossa esitettiin yhteensä kuusi hänen kamarimusiikkiteostaan. Pohjoismaiden lisäksi hänen musiikkiaan on kuultu useissa Euroopan maissa sekä Yhdysvalloissa ja Japanissa, esittäjinä mm. Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri, Lapin kamariorkesteri, Uusinta Ensemble, Zagros Ensemble ja Henry Mancini Institute Chamber Orchestra. Kapellimestareina hänen teoksissaan on toiminut mm. John Storgårds, Santtu-Matias Rouvali ja Jaakko Kuusisto, ja solisteina mezzosopraano Virpi Räisänen sekä jazzlegendoja kuten David Liebman, Randy Brecker, Conrad Herwig, Peter Erskine ja Dick Oatts.

Säveltäjä-kapellimestarivieraana Tarkiainen on esiintynyt Ljublajanassa Slovenian radion jazzorkesterin kutsumana sekä Norrbotten Big Bandin kutsumana Ruotsin kiertueilla vuosina 2011 ja 2015. Vuonna 2008 hän voitti 1. palkinnon kansainvälisessä Jazzverk –big band sävellyskilpailussa Ruotsissa teoksellaan Oglütz. Kesällä 2013 julkaistiin Tarkiaisen jazztuotantoa esittelevä debyyttilevy, jossa esiintyy Norrbotten Big Band solistinaan vokalisti Aili Ikonen. Hänen tuotantoaan on levyttänyt lisäksi myös Umo Jazz Orchestra, Lapin kamariorkesteri, Metropole Orchestra ja Metropole String Orchestra sekä Emma Salokoski.

Tarkiainen opiskeli sävellystä Sibelius-Akatemiassa Eero Hämeenniemen ja Veli-Matti Puumalan johdolla ja valmistui musiikin maisteriksi vuonna 2010. Opintojaan hän on täydentänyt mm. Lontoon Guildhall School of Musicissa ja University of Miamissa. Sävellystyönsä ohella Tarkiainen toimii lappilaisen Hiljaisuus-festivaalin taiteellisena johtajana.

"[Into the Woodland Silence] är helt enkelt ett upprörande stycke musik, där känslorna ligger utanpå. Disharmoniskt och starkt, svårt att värja sig mot." (Norrbottens-Kuriren 23.3.2015)

"Outi Tarkiainen esittäytyi kantaesitetyssä teoksessaan Obsession II narratiivikkona, kertojana." (HS 14.3.2013)

"Outi Tarkiaisen puhallinkvintetto Tie sinne on hiekkaa tai jotain muuta soivaa ainetta paljasti nasevasti rytmiodotuksilla leikkivän säveltäjän." (HS 16.6.2013)

"[Liebklinge-orkesteriteoksessa] oli kaunis oivallus irrottaa viulutrio ja klarinettiduo kuljeksimaan ympäri musiikkitalon viinitarhasalia." (HS 6.2.2012)


Valokuva: Saara Salmi